Statsbudsjettet svekker vekst og omstilling i privat næringsliv på Nordmøre

Nordmøre består av mange små og mellomstore selskap. Regjeringen foreslår i årets statsbudsjett å øke både skatter og avgifter for bedrifter. Dette er dårlige nyheter for næringslivet og vil gjøre det vanskelig for jobbskaperne i privat næringsliv i regionen.

Statsbudsjettet svekker vekst og omstilling i privat næringsliv på Nordmøre

Ringvirkningene fra disse bedriftene er store for både leverandørindustri og lokalsamfunn på Nordmøre.

-Regjeringens skattegrep kan hindre investering, vekst og innovasjon i privat næringsliv. Vi lever i en tid preget av høye energipriser, økte renter og stor økonomisk uro. Derfor er det viktigere enn noen gang med forutsigbarhet og stabile rammevilkår for bedriftene på Nordmøre, sier daglig leder i KNN Ole Jonny Rugset.

Regjeringen foreslår økt formueskatt, økt inntektsskatt, økt utbytteskatt, samt økt arbeidsgiveravgift.

Flere bedrifter på Nordmøre er familieeide hvor ledelse, styre og medarbeidere har satset kapital og tatt stor risiko. De investerer for å skape vekst, de omstiller seg og satser på ny teknologi.

Regjeringens forslag til statsbudsjett bidrar ikke til å skape omstilling eller mer verdiskaping. Det kan i stedet svekke bedrifter og eieres muligheter til å investere i jobber og verdiskaping for fremtiden. Også på Nordmøre.

Grunnrenteskatt

Regjeringen foreslår også å øke grunnrenten på fisk, vannkraft og vindkraft. Det har allerede skapt kraftige reaksjoner fra næringen og satt en usikkerhet i mange kystsamfunn og i kraftbransjen.

-En slik ny skatt skaper usikkerhet. Stabile rammevilkår er helt avgjørende for at bedrifter skal få med seg investorer, skape trygge arbeidsplasser og skape verdier, sier Ole Jonny Rugset.

Samferdsel

I forslag til statsbudsjett foreslår Regjeringen et kutt i fergeprisene på fylkes- og riksveier på 20 prosent, og det er forslag om gratis ferge mellom Smøla og Aure.

-Nordmøre er en ferge-region. Disse kuttene vil gi positive ringvirkninger for næringslivet i hele regionen, sier Rugset.

Regjeringen foreslår også videreføring av arbeidene med utbedringsstrekningen Oppdal–Sunndalsøra på riksvei 70 i Oppdal og Sunndal kommuner i Trøndelag og Møre og Romsdal fylkeskommune.

Kompetanse og utdanning

Regjeringen foreslår 8,5 millioner kroner i tilskudd til Høyskolesenteret i Kristiansund.

-Dette er noe mindre enn tidligere i år. I en tid hvor regionen satser på utdanning i Kristiansund og vi ønsker økt tilgang på nye studenter er det svært uheldig at støtten reduseres, sier Rugset.

Regionstøtte

Statsforvalteren gir årlig ut skjønnsmidler til kommunene. Skjønnsmidlene skal kompensere kommunene for kostnadsulemper som ikke fanges opp av inntektssystemet eller andre faste tilskuddsordninger.

Kristiansund Kommune får 500.000 kroner for sin funksjon som regionsenter.

Noe av skjønnsmidlene skal i tillegg gå til fornyelses- og innovasjonsprosjekter i kommunene. Disse får midler på Nordmøre:

Kristiansund Helseplattformen i Kristiansund og Nordmøre i 2023: 1.200.200 kroner

Kristiansund – Digi Møre og Romsdal: 1.000.000 kroner

Tingvoll – Ungt entreprenørskap i grunnskolen: 21.808

Sunndal – Ungt entreprenørskap i 37.664 kroner

Rebekka Olsson Omslandseter

01 mai 2024

En av Norges fremste Tech kvinner med unik kompetanse på kunstig intelligens, kommer til Nordmørskonferansen!

Sunniva Rose

27 april 2024

Sunniva Rose er kjernefysikeren, rosabloggeren og småbarnsmoren som kommer til Nordmørskonferansen for å sette fordommene våre på prøve.