I dag snakker vi med: Lise Kristin Kvenseth

Lise Kristin Kvenseth Lise Kristin Kvenseth.

"Et av de viktigste tiltakene eller rammeverket som myndighetene har satt i verks, som kanskje ikke blir lagt like mye merke til er: trygghet." - Lise Kristin Kvenseth

Navn: Lise Kristin Kvenseth
Tittel: Daglig leder
Bedrift: Nordic Light Events
Omsetning: Ca. 3 mill i året.
Ansatte: 1
Kjernevirksomhet: Nordic Light Festival of Photography og Nordic Light Fotohus i Kristiansund

Hvordan er hverdagen din akkurat nå? Er dere i drift?
- Hverdagen min er en god del roligere enn før, og med andre oppgaver. Før Koronakrisen satt vi midt i en travel produksjonsperiode mot vårt nye kulturtilbud UNG Nordic Light, som skulle bli Nordens første fotofestival for ungdom. Denne festivalen har vi dessverre måtta avlyse, og prøver å finne nye kreative løsninger for å likevel få markert dens eksistens dette året. Det blir nok en UNG NL utstilling under hovedfestivalen i oktober, skaffe følgere og publikum, så satser vi på en knall ungdomsfest i 2021. Vi er i drift som normalt, bare med andre oppgaver. Nylig fikk vi tildelt midler fra Kulturrådet til å pusse opp galleriet vårt i Nordic Light Fotohus, så det blir arbeid mot hovedfestivalen og å freshe opp huset. Takket være driftstøtte fra MR fylke og Kristiansund Kommune, samt takknemlige midler fra vår generalsponsor Sparebank1 Nordvest har vi akkurat til å holde Nordic Light Events i balanse.

Hvordan opplever de ansatte situasjonen vi nå står i?
- I Nordic Light Events er jeg den eneste ansatte for tiden, men jeg har med meg fantastiske driftige folk i kunstnerisk råd og styret. Her opplever jeg en felles positiv innstilling, da vi heldigvis allerede i august bestemte oss for å flytte Nordic Light Fotofestival til oktober. Man må ta et aktivt valg i denne krisen, og vi ønsker å holde beina planta på jorda og ta de ekte problemene når de gjør seg gjeldende. Men selvfølgelig kjenner jeg på at det hadde vært tryggere om myndighetene tør ta avgjørelser for lengre fremtid. Om festivalen må avlyses ser jeg ikke mørkt på å måtte permitteres for en periode, jeg bor i verdens tryggeste land og har det helt supert. Det viktigste er å gjøre tiltak som bevarer Nordic Light Events sitt viktige kulturtilbud i Kristiansund, fotokunst er helsefremmende, identitetsskapende og samlende. Har du prøvd å oppleve det? Det er ganske herlig faktisk!

Hvordan utfordres du som leder i disse dager?
- Jeg må finne alternative løsninger på hvilket kulturtilbud vi kan tilby Kristiansundere i denne perioden med lavt budsjett, nå som det ikke ble ungdomsfestival. Som verdensmester i idémyldring har jeg nok å ta av, så utfordringen er selvdisiplinen å velge ut det mest realistiske og sette de til verks. Du skal se det vil dukke opp spennende saker og ting i bybildet snart.

Hva mener du om myndighetenes ulike tiltak?  
- Jeg føler meg enormt heldig som bor i Norge og Kristiansund. Et av de viktigste tiltakene eller rammeverket som myndighetene har satt i verks, som kanskje ikke blir lagt like mye merke til er: trygghet. Retorikk var min forskningsmetodikk i min mastergrad, og det er så herlig å sitte å lytte til formidlingsevnen til våre politikere. Myndighetene står saklig, rolig, samlet og formidler på måter som får oss til å føle oss som en del av flokken, det er vi, og vi skal sammen klare oss gjennom dette. Retorikkens kunst handler om å overbevise, og jeg er for tiden solgt, helt trygg på at vi har gjort det rette i Norge. I tillegg syns jeg de lokale myndighetene har toppet trygghetsfølelsen med å være modige, modige til å sette egne tiltak lokalt. Trygghetstiltaket har ikke blitt skrevet ned, men ligger i identiteten og helheten i våre politikere, og dette syns jeg er rørende.

Er det noen lokale tiltak du mener burde kommet på plass?
- Er så fornøyd atte!

Hva har du lært så langt av Korona-epidemien?
- For to år siden mistet jeg pappan min til kreft, en forferdelig læreprosess. Koronakrisen er for meg bare en bekreftelse på det jeg lærte da: vi er her på jorda for å lære, og elske, og være. Man kan ikke ta kontroll over alt som skjer, men heller velge hvordan vi ønsker å forholde oss til det, skille mellom ekte og fantaserte problem. Et pust om gangen, så går det over.