Høringssvar om konsesjonssøknad for overdragelse av 132 kV-anlegg til Mørenett

Bekymret for tildeling av konsesjon til Mørenett

KNN har sendt høringssvar til NVE om konsesjonssøknad for overdragelse av 132 kV-anlegg til Mørenett. Tilgang til kraft er avgjørende for å skape arbeidsplasser på Nordmøre. Vi er bekymret for at en eventuell tildeling av konsesjon til Mørenett vil få flere uønskede konsekvenser for næringslivet i vår region. 

Bekymret for tildeling av konsesjon til Mørenett

Kristiansund og Nordmøre Næringsforum (KNN) vil med dette komme med høringssvar på høringen som omhandler konsesjonssøknad for overtagelse av 132 kV-anlegg til Mørenett.  

 

Kristiansund og Nordmøre Næringsforum (KNN) er en medlemsorganisasjon med bred medlemsmasse fra små og store bedrifter, næringsliv, kommuner, organisasjoner og andre institusjoner i byregion Kristiansund og Nordmøre. Med 320 medlemmer er vi regionens største næringsforening.

 

Næringslivet på Nordmøre har et ønske om vekst og utvikling, og spørsmålet om kraftforsyningen til Nordmøre har engasjert næringslivet i området over lang tid. Tilgang til kraft er avgjørende for å skape arbeidsplasser i området og for at vi skal lykkes med omstilling og tilrettelegging for ny bærekraftig industriutvikling.

 

KNN mener tildeling av konsesjon til Mørenett ikke bør gjennomføres, da vi anser at det vil stride mot § 1-2 i Energiloven.

 

Vi ønsker også å presisere at siste ledd i lovteksten også (understreket) er av vesentlig betydning i spørsmålet når konsesjon skal vurderes. Og at NVE derfor også tar hensyn til dette i sin vurdering av saken.

Hele lovteksten lyder: «§ 1-2.(Formål) Loven skal sikre at produksjon, omforming, overføring, omsetning, fordeling og bruk av energi foregår på en samfunnsmessig rasjonell måte, herunder skal det tas hensyn til allmenne og private interesser som blir berørt

 

Vi mener at den omsøkte konsesjonen for det omklassifiserte anleggene vil bryte med intensjonene i loven om Mørenett får ta over, eie og drifte hele dette anlegget med de følger denne overtakelsen vil medføre. Både når det gjelder samfunnsmessig rasjonalitet og de allmenne og private interessene for nettkunder i regionen.

 

Vi er bekymret for at en eventuell tildeling av konsesjon til Mørenett vil få flere uønskede konsekvenser for næringslivet i vår region. 

 

KNN  mener: 

  • Fragmentering av eierskap vil påvirke nettkunder negativt
    • Kundegrensesnitt blir uoversiktlig og vanskelig å kommunisere.
    • Saksbehandling vil trolig ta lengre tid.
    • «Det grønne skiftet» kan bli påvirket av behandlingstid og uklare grensesnitt.

 

  • Kostnader ved å bo og drive næringsvirksomhet vil gå opp
    • Tariffene vil øke mer enn om lokale nettselskaper har direkte tilknytting mot transmisjonsnettet.
    • Kunder på Nordmøre vil i denne sammenheng subsidiere kunder i Mørenett (og frem i tid Linja) sine konsesjonsområder.
    • Økte tariffer vil kunne påvirke utviklingen av næringsliv i vår region.

 

  • De regionale nettselskapene bør være knyttet direkte til transmisjonsnettet
    • Praksis som har vært gjeldende om at Statnett eier samleskinnen i transmisjonsnettstasjoner hvor flere aktører har utveksling, bør videreføres.
    • Det er ingen samfunnsmessig gevinst i at Mørenett blir liggende som en aktør mellom de lokale nettselskapene og Statnett.

I dag forholder næringslivet og industrien på Nordmøre seg til Mellom AS når det er snakk om utvidet kapasitet eller behov for nye nettanlegg. Nettselskapet følger opp dialogen med Statnett ved behov. Å måtte involvere flere aktører i grensesnittet mellom nettmonopolet og kunder anses som lite fremtidsrettet og vil kunne føre til at prosesser tar mer tid og at saksgangen blir mer uforutsigbar og uklar sett fra industriståsted. Vi erfarer at det alt i dag er en lang behandlingstid for henvendelser – og få disse vurdert av Statnett om det er driftsmessig forsvarlig å tilknytte nytt/økt forbruk.

 

Mørenett eies indirekte av kommuner på Sunnmøre. Selskapet har begrenset innsikt i utviklingsbehov i industrien på Nordmøre. Grunnet manglende eierinteresse og svak innsikt kan behov for nettinvesteringer i aktuelt 132kV-nett få lavere oppmerksomhet/prioritering, da sett opp mot nettinvesteringer i Mørenetts kjerneområde.  Dette anses som unødig trussel i en periode med svært stor usikkerhet omkring kraftsituasjonen på Nordmøre.

 

Vi mener at Statnett fortsatt bør ha et aktivt eierskap til stasjonene på Istad og nye Surna.  Statnett bør videreføre sin praksis om at de eier samleskinnene i stasjoner hvor flere aktører har uttak.  Dette vil medføre klare grensesnitt, en riktigere tariffmodell og en fortsatt samfunnsmessig rasjonell ordning som ivaretar allmenne og private interesser på best mulig måte.

Med vennlig hilsen

Ole Jonny Rugset

Daglig leder KNN